Welkom op onze nieuwe website! Klik en kijk lekker rond.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zij-instroom

Ben je begonnen op een middelbare school, maar wil je graag overstappen naar HLZ? Dan betekent dit dat je wilt aanmelden als zij-instromer en zit je hier goed. Op deze pagina vind je namelijk alle belangrijke informatie over zij-instroom.

Dit wil je weten:

Het is goed om te weten dat onze klassen in principe aan het begin van het schooljaar ingedeeld worden en vaak is er dan geen ruimte meer om een extra leerling te plaatsen in de loop van het schooljaar. Maar soms komt er een plekje vrij. Daarom kun je je inschrijven op de wachtlijst van onze zij-instroom. 

Procedure

Lees – voordat je je gaat inschrijven – onderstaande procedure goed door, zodat je precies weet waar jij aan toe bent.

Stap 1:
Bekijk eerst of je voldoet aan de toelatingseisen van onze school die hieronder worden beschreven.

Stap 2:
Voldoe je aan de toelatingseisen? Dan kun je je voor 21 juni inschrijven voor de wachtlijst voor de zij-instroom van het HLZ via het formulier onderaan deze pagina. Alleen met een goede reden is het mogelijk om je ook na 21 juni nog aan te melden. Vul het formulier zo volledig mogelijk in en klik op inschrijven. Je ontvangt na een paar minuten een bevestigingsmail. Nu sta je officieel op de wachtlijst voor de zij-instroom van HLZ.

Stap 3:
Na de meivakantie hebben wij een eerste indicatie van de plekken die mogelijk in het volgende schooljaar vrij komen. Om te bepalen wie we kunnen uitnodigen, kijken we eerst naar de klas en het niveau (die moeten natuurlijk passen bij de plekken die vrijkomen).  

Stap 4:
Hebben wij mogelijk een plek voor jou op onze school? Dan nemen we contact op met jouw huidige school, om eventuele vragen die er nog zijn te kunnen stellen. Jouw huidige school stuurt ons vervolgens een ingevuld inlichtingenformulier, waarmee we jouw huidige schoolvragen om ons aan te geven hoe je jouw schoolloopbaan volgend jaar waarschijnlijk voortzet.

Stap 5: 
In de maand voor de zomervakantie (als we denken dat er ruimte is om je op onze school te plaatsen) ontvang je van ons een uitnodiging voor een kennismaking. We noemen dit het intakegesprek.

Stap 6:
Aan het einde van het schooljaar kunnen wij definitief bevestigen of jij naar onze school kunt overstappen. Als dat zo is ontvang je van ons alle informatie die je nodig hebt voor het volgende schooljaar. Aan het begin van het nieuwe schooljaar ontvangt jouw nieuwe mentor je op school, daarnaast staan er twee docenten voor je klaar om je snel thuis te laten voelen op onze school. Ook jouw ouders worden door de mentor uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.   

Toelatingseisen

Wil je instromen in jaar 2 of 3 van de havo? Dan zijn dit de toelatingseisen:

Je hebt een overgangsbewijs naar het leerjaar waar jij in wilt stromen.  

Voor leerjaar 2 geldt dat als je geen overgangsbewijs naar gymnasium of atheneum hebt, je – indien mogelijk – wordt geplaatst in 2 havo of 2 havo/vwo (les op vwo-niveau).  

Besluit jouw school dat je niet over mag en wil je het jaar bij ons op school overdoen? Dan vragen wij jou een motivatiebrief te schrijven voorafgaand aan het intakegesprek. In de motivatiebrief beschrijf je wat maakt dat je kiest voor het HLZ en waarom je denkt dat het beter is om naar een nieuwe school te gaan.

Voldoe je aan alle eisen? Dan kun je het formulier (onderaan deze pagina) invullen. 

Wil je met een vmbo-t-diploma instromen in een 4 havo-klas van HLZ? Dan gelden er geen toelatingseisen:

Je kunt het formulier (onderaan deze pagina) invullen.  

Wil je instromen in jaar 2, 3 of 4 van vwo? Dan zijn dit de toelatingseisen: 

Je hebt een overgangsbewijs hebben voor het leerjaar waar jij in wilt stromen.  

Besluit jouw school dat je niet over mag en wil je het jaar bij ons op school overdoen? Dan vragen wij jou een motivatiebrief te schrijven voorafgaand aan het intakegesprek. In de motivatiebrief beschrijf je wat maakt dat je kiest voor het HLZ en waarom je denkt dat het beter is om naar een nieuwe school te gaan.   

Voldoe je aan alle eisen? Dan kun je het formulier (onderaan deze pagina) invullen. 

Wil je met een havo-diploma instromen in jaar 5 van vwo? Dan gelden er geen toelatingseisen, behalve dat je examen hebt gedaan in wiskunde.

Je kunt het formulier (onderaan deze pagina) invullen. Houd er rekening mee dat je naast Engels een tweede moderne vreemde taal moet opnemen in je pakket. De leerstof van vwo 4 moet je inhalen. In principe kun je op het vwo alleen examen doen in hetzelfde profiel als dat je op de havo had.  

Formulier inschrijven zij-instromers 2024/2025

Over jou

Naam(Vereist)
MM slash DD slash JJJJ
Adres(Vereist)

Gegevens huidige school

Adres(Vereist)
Naam contactpersoon (mentor/teamleider)(Vereist)
voor havo kijk je op: https://www.hlz.nl/havo/. Voor vwo kijk je op: https://www.hlz.nl/vwo/.

Motivatie

Adres
Socials