Welkom op onze nieuwe website! Klik en kijk lekker rond.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voorbereiden op de schoolkeuze

Het is zover. Jouw kind gaat naar de middelbare school. Een grote stap! En vooral een flinke uitdaging om een school te vinden die écht past. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we alles waar je aan moet denken op deze pagina gezet. Opgesplitst in 7 stappen.

1. Neem de tijd om uit te zoeken welke scholen er zijn

Neem in de kerstvakantie de tijd om samen met jouw kind uit te zoeken welke middelbare scholen er in jouw buurt zijn. Via de website devogids.nl vind je alle middelbare scholen in Nederland. Je kunt er zoeken op plaats, postcode of schoolnaam.

2. Jouw kind krijgt een voorlopig advies

Tussen 10 en 31 januari 2024 krijgt jouw kind een voorlopig schooladvies van de basisschool. Met dit advies kunnen jullie de lijst van middelbare scholen al wat kleiner maken. Is het voorlopig advies een havo-advies? Maak dan een lijst met scholen die dit niveau aanbieden.

3. Jouw kind maakt de doorstroomtoets

Tussen 5 en 9 februari 2024 maakt jouw kind de doorstroomtoets. Voorheen heette deze toets de eindtoets. Inhoudelijk is er niets veranderd aan de toets. Waarom dan toch een nieuwe naam? Omdat jouw kind zich na de basisschool doorontwikkelt op de middelbare school. De naam doorstroomtoets past dus beter.

De doorstroomtoets wordt op de basisschool gemaakt. Oefenen voor de toets gebeurt ook op school. Door de nieuwe planning (jouw kind maak de toets vrij snel na het krijgen van een voorlopig advies) is er bijna geen tijd voor extra bijles tussen het voorlopig schooladvies en de doorstroomtoets. Dat moet volgens het ministerie bijdragen aan de kansengelijkheid tussen leerlingen.

4. Breng een bezoek aan de open dagen

Kiezen voor een school lukt het beste als je op de school rond kunt kijken. Ga daarom samen met jouw kind langs bij de open dagen van verschillende scholen. Die van ons zijn bijvoorbeeld op 6 februari 2024 van 16:00 tot 20:00 uur en op 7 februari 2024 van 13:30 tot 17:00 uur. Je hoeft je niet in te schrijven voor onze open dagen.

Tip van Erik, vader van Onno uit klas 3H

“Maak samen met jouw kind een lijstje met punten die je belangrijk vindt op een school. Op onze lijst stond bijvoorbeeld: uitstraling van de school, manier van lesgeven, ondersteuning van de mentor, fietsafstand. Geef de scholen na een bezoek aan de open dagen, een score op de punten die jullie belangrijk vinden. Ik wil er nog wel even bij zeggen dat het gevoel bij de school het belangrijkst is in de keuze. Je kind moet zich er vooral prettig voelen.”

5. Leer de favoriete scholen nog beter kennen

Nadat jullie waarschijnlijk bij veel open dagen zijn geweest, is het lijstje van favoriete scholen wat kleiner geworden. Bezoek samen met jouw kind zoveel mogelijk activiteiten die de scholen op dat favorietenlijstje organiseren. Zo krijgen jullie echt een goed beeld van de sfeer op school. Wij organiseren bijvoorbeeld proeflessen op 13 maart 2024. Jouw kind volgt dan twee lessen in ons nieuwe schoolgebouw aan de Jan van Eijckstraat. Of je kunt op 2 maart 2024 ons nieuwe schoolgebouw bekijken.

6. Jouw kind krijgt een definitief advies

Uiterlijk 15 maart 2024 ontvangt jouw kind een definitief schooladvies. Bij een hogere score dan het voorlopig advies van de leraar, wordt het advies bijgesteld naar boven. Is de score lager? Dan verandert er niets.

Jouw kind kan ook een dubbeladvies krijgen. Dat is een schooladvies waar twee schooltypes staan, bijvoorbeeld havo/vwo. Dat betekent dat je leraar zeker weet dat je de havo aan kan, maar dat hij ook kansen ziet op het vwo. De middelbare school kan jouw kind dan in een havo/vwo-brugklas plaatsen en kijken hoe dat gaat.

Bij HLZ hebben wij ook een havo/vwo-brugklas. Jouw kind krijgt in de havo/vwo-brugklas les op vwo niveau, maar we toetsen tot december op havo niveau.

7. De voorkeurslijst invullen

Tussen 25 en 31 maart 2024 vult jouw kind de voorkeurslijst in. Dit is een landelijke aanmeldweek. Tijdens deze week melden alle groep 8 leerlingen zich tegelijkertijd aan bij een middelbare school. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Na het invullen van de voorkeurslijst hoef je even geen actie meer te ondernemen. Het is wachten op de uitslag van de loting en matching. Je hoort begin april welke middelbare school een plaats voor jouw kind heeft. Je ontvangt een mail met een link naar het ouderportaal van ELK

We helpen je graag!

Mocht je nog een vraag hebben, schroom dan niet om die aan ons te stellen. We helpen je graag! Stuur je bericht naar Emiel Neter, afdelingsleider leerjaar 1, via ntr@hlz.nl.

Achter de schermen

🫶🏼🍀 Succes H5 & V6! 🍀🫶🏼

Adres
Socials