Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Scheikunde

Vanaf de derde klas krijg je op het HLZ scheikunde. Het is een afwisselend vak waarbij we theorie behandelen en proefjes doen.

Scheikunde is overal

Die theorie heeft veel te maken met ons dagelijks leven. Wist je bijvoorbeeld dat je hele lichaam een chemische fabriek is? Er vinden allerlei chemische reacties plaats, zodat je hersenen en je spieren zuurstof krijgen. Je voedsel wordt omgezet in stoffen waar je lichaam energie uit kan halen. Wanneer je ´s morgens opstaat kom je allerlei scheikundige processen tegen. Extraheren om het vuil van je lichaam af te wassen, waarbij je ook zeep als emulgator gebruikt. Tijdens het roosteren van je brood vindt de Maillard-reactie plaats, wat het zo’n lekker bruin korstje geeft. Je filtreert en extraheert wat bij het maken van thee en koffie. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Elementen

In de derde klas willen we dat je kennis maakt met zo veel mogelijk verschillende onderdelen van de scheikunde. Naast bovengenoemde scheidingsmethoden leer je ook de universele chemische taal spreken, namelijk die van de symbolen van de elementen. H2O (water) en
NaCl (keukenzout) ken je waarschijnlijk al, maar wist je dat de suiker die je in je thee doet de formules heeft: c12h22o11?

Reacties

In de bovenbouw wordt dieper op de stof ingegaan. Aan de hand van de structuur kunnen eigenschappen van stoffen worden voorspeld. De kreukels in je blouse, maar ook het DNA in je lichaamscellen hebben alles te maken met waterstofbruggen. Zuur-basereacties zijn verantwoordelijk voor jouw zure gezicht als je een citroen eet en voor het luchtig worden van cake. De batterij en opladen ervan, maar ook het roesten van ijzer en het verzuren van je spieren tijdens het sporten hebben alles te maken met redoxreacties. Dat proefjes doen ook interessant en hartstikke leuk is, hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen.

Dus dat maakt scheikunde tot het mooiste vak op het HLZ!