Op het HLZ willen wij jullie kennis laten maken met zoveel mogelijk sporten, waarbij we proberen van al die sporten de basistechnieken en regels te leren. Daardoor kunnen wij dan alle sporten spelen met de regels die bij die sport horen. Samen spelen met anderen staat natuurlijk centraal bij gym, want wij willen dat jullie leren samen spelen met elke andere leerling, zowel qua niveau (de één is soms beter in de ene sport, terwijl de ander dat is in een andere sport) als qua verschillen in lichaam (bijv. de één is nog voor zijn groeispurt, de ander is al bijna uitgegroeid) Tevens willen we dat jullie bij gym leren om zelfstandig een spel te kunnen beginnen en dat jullie dat met de juiste regels aan de gang kunnen houden. Daarnaast moeten jullie soms andere rollen vervullen, zoals fluiten en aan kleine groepjes les of instructie geven. Tevens zullen we soms aan de hand van observatieopdrachten gericht naar een beweging van een andere leerling kijken en daar dan van kunnen zeggen wat er wel of niet goed aan is. Het gebruik van Ipads om je eigen en anderen hun bewegingen te zien als feedback in het leerproces is een mooi voorbeeld van zelfsturend leren bij ons.

Hoe
Dit alles proberen we op een zo leuk mogelijke manier te doen, want ons hoogste doel is, dat jullie plezier hebben in sport en als je dat nog niet had dan gaan we dat proberen voorelkaar te krijgen.
Hoe lang / hoe vaak
Je hebt bij ons op school altijd 90 minuten gym per keer (een blokuur), daarvoor en daarna zit een pause waar je je in kunt verplaatsen naar de gym-accommodatie en je kunt omkleden. In de brugklas gym je zelfs twee keer per week een blokuur!


Wat
Naast alle sporten die we met gym doen, hebben we ook 3 sportdagen per jaar. Zo hebben we in de onderbouw de volgende sportdagen; basketbal, volleybal, zaalvoetbal, badminton, softbal, veldvoetbal, hockey en flagfootball. Om het jaar organiseren wij altijd de HLZtriathlon, zwemmen in het De Mirandabad en fietsen en rennen langs de Amstel. Ook doen we elk jaar met zowel een onderbouw als een bovenbouw team mee aan de Nederlandse Schoolkampioenschappen Hockey.
Projecten
In het tweede jaar hebben we een judoproject waarbij we drie lessen in judopak deze sport gaan ervaren en beoefenen. In het derde jaar staat het zeer uitdagende project Freerun op het programma. De leerlingen gaan gedurende een aantal lessen proberen op een zo mooi en moeilijk mogelijke manier verschillende obstakels te passeren. Dit wordt de laatste les per groepje uitgevoerd voor een cijfer.


Schaatsen en zwemmen
Wij schaatsen de eerste twee weken van het kalenderjaar op de Jaap Edenbaan en we eindigen het schooljaar met twee weken zwemmen in het De Mirandabad.
Sportoriëntatie
In de bovenbouwklassen gaan we naast de reguliere lessen steeds meer sportoriëntatie doen. Dit houdt in dat we o.a. een aantal lessen in de voorexamenklassen naar een squash of fitnesscentrum gaan. In de eindexamenklassen bestaat het hele programma zelfs uit sportorientatieonderdelen. Jullie kunnen dan per blok van 4 weken kiezen uit drie verschillende sporten. Denk hierbij maar eens aan; Tennis op echte tennisvelden, Roeien op de Amstel, Klimmen in een echt Klimcentrum, Fitness en Boksen.


Waar
Wij gymmen binnen in onze mooie ondergrondse gymzalen en soms in de Apollohal. Buiten gymmen we op de kunstgrasvelden bij voetbalvereniging Arsenal, waar we ook de beschikking hebben over een atletiekbaan. Vanaf de zomervakantie tot de herfstvakantie en vanaf Pasen tot de zomervakantie gymmen we daar buiten. Sportoriëntatieonderdelen zijn vaak op externe accommodaties, als ook bij ons op het veld en in onze eigen gymzalen.
Cijfers
Wij kijken bij gym natuurlijk naar wat je kunt, maar ook naar wat je laat zien, hoe je inzet is en hoe je met anderen omgaat. Wij vinden het belangrijker dat je inzet en gedrag goed zijn, dan dat je de allerbeste sporter van de klas bent. Ben je goed in een sport dan wordt je een soort assistent van ons en dan gaan we samen proberen anderen beter te maken.
