Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Frans

De sectie Frans bestaat uit drie dames die met veel plezier lesgeven:
Lynn Buikema, Eva van Leen en Chris Marije Cosijnse.

Les cours de français

De lokalen 0.15 en 2.20 zijn de Franse vaklokalen. We willen je graag ontvangen in een ‘ambiance française’. Kijk maar eens goed om je heen naar de kaarten en de foto’s van Frankrijk en de vele affiches die er hangen, ook handig tijdens een so of proefwerk trouwens 😉 ! Natuurlijk besteden we tijdens de les aandacht aan grammatica, lezen, luisteren, schrijven en spreken op een traditionele manier met behulp van schoolboeken, maar we maken ook regelmatig uitstapjes door middel van projecten. Vanaf volgend jaar is het weer mogelijk om extra Franse les te volgen en hiermee het Delf scolaire, een internationaal erkend diploma, te behalen.

Les livres qu’on utilise en classe

In de onderbouw werken we uit de methode ‘Franconville’ en in de bovenbouw gebruiken we ‘Libre Service’, van ThiemeMeulenhoff. Beide methodes hebben een heel handige site waarop je bijvoorbeeld eindeloos kunt oefenen met alle vormen en tijden van het werkwoord ‘être’, maar waarop je ook leuke weetjes vindt over Frankrijk zelf. Extra trainen voor lees –en luistervaardigheid is ook mogelijk. Servez-vous!

Les projects

Al in de brugklas beginnen we met creatieve opdrachten, die in de bovenbouw Praktische Opdrachten (PO’s) genoemd worden. We vinden het belangrijk dat jij zelf de inhoud en de vorm van de opdracht bepaalt en dat leidt vaak tot heel mooie werkstukken, echt cadeautjes om te ontvangen! Een paar voorbeelden hiervan: in de brugklas presenteren de leerlingen hun familie door middel van een poster, de tweede klas doet een modeproject met Franse presentaties op de catwalk, de derde klassers gaan in gesprek met Franstaligen tijdens de taaltuin, in de bovenbouw maken leerlingen hun eigen ‘autoportrait’ en voeren ze opdrachten uit tijdens de studiereizen (zie voyages). In de bovenbouw besteden we ook aandacht aan de Franse literatuur. Samen lezen we boeken in de klas en als het lukt, bezoeken we een toneelstuk of kijken we een verfilming van het gelezen werk. In de schouwburg maken we er een gezellig en leerzaam avondje uit van.

Les excursions et les voyages

Waar leer je nou beter, sneller en meer over de Franse taal en cultuur dan in een Franstalig gebied? Al in de derde klas gaan we een dagje naar Brussel, waar we het Parlementarium (informatiecentrum over Europa) bezoeken en enkele musea en natuurlijk de Grote Markt, la Grande Place. In 4vwo organiseren we een uitwisseling met het Lycée Jeanne d’Arc in Rouen, inmiddels al een mooie en lange traditie. Leerlingen ervaren het echte Franse (school)leven en dat zorgt voor vaak leuke verrassingen! De leerlingen uit 4havo en 5vwo gaan een week naar Parijs. Dit is altijd een heel geslaagde en onvergetelijke week waarin we verschillende wijken van Parijs bezoeken, met natuurlijk de musea, maar ook zeker wat vrije tijd, ‘un quartier libre’, om zelf rond te kijken en te shoppen in deze prachtige stad.

Pourquoi apprendre le français?

‘Parce que c’est une très belle langue, bien sûr!’ De Fransen zijn met recht trots op hun mooie taal en niet iedereen spreekt er even zo goed Engels als wij. Ook in internationale betrekkingen is het van groot belang dat je de taal en de cultuur van het land waarmee je handel drijft, verstaat. Wist je dat er voor miljoenen aan orders in Frankrijk blijft liggen simpelweg omdat we elkaar niet goed genoeg begrijpen? Met kennis van de Franse taal kun je in heel veel landen, ook buiten Europa terecht. Wist je dat Frans de enige taal is die op alle vijf de continenten van de wereld gesproken wordt?

Bonne chance, alors!
Amitiés, la section française, Lynn Buikema, Eva van Leen et Chris Marije Cosijnse