Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Economie

Het vak economie krijgen alle leerlingen voor het eerst in de derde klas. We besteden aandacht aan de rekenvaardigheden die je nodig hebt voor het oplossen van economische vraagstukken en verder komen er veel economische onderwerpen aan de orde, die je een idee geven van wat het vak inhoud als je het kiest in de Tweede Fase. Je moet wel vaak iets berekenen bij economie, maar toch is het belangrijker dat je goed logisch kunt nadenken. Het rekenwerk is eigenlijk niet zo moeilijk.

Algemene economie

Bij economie gaat het over algemene economie en niet over bedrijfseconomie dat meer aan de orde komt bij het vak Management en Organisatie. Bij algemene economie kijken we naar de economie van een heel land en van een groep landen, bijvoorbeeld de Europese Unie, die met elkaar samenwerken. Maar bij economie hoort ook micro-economie, waarbij we kijken naar vraag en aanbod en hoe gezinnen en bedrijven economische keuzes maken.

“Goede tijden & slechte tijden”

In 2008 brak wereldwijd de kredietcrisis uit. Deze crisis begon in de Verenigde Staten, maar sloeg al snel over naar Europa. Dat komt omdat de economieën van de westerse landen veel met elkaar te maken hebben. De oorzaak lag bij de Amerikaanse banken die veel geld hadden uitgeleend aan mensen die hun schulden niet konden terugbetalen. In 2008 waren er in Nederland 300.000 mensen werkloos. In 2014 waren dat er al ongeveer 670.000, dat is meer dan alle inwoners van Rotterdam (zie www.cbs.nl). Je begrijpt dat het bestrijden van de werkloosheid één van de belangrijkste taken van onze regering is. Hoe de overheid dat kan doen leer je bij economie. Door de kredietcrisis zijn in Nederland ook twee banken failliet gegaan. De overheid heeft deze banken voor miljarden euro’s opgekocht en aan weer andere banken miljarden euro’s geleend, anders was er op een gegeven moment geen geld meer uit de pinautomaten gekomen en hadden we in de supermarkt niet meer met ons pinpasje kunnen betalen. Het gevolg is wel dat Nederland nu een nog grotere staatsschuld heeft van wel € 459 miljard.

DNA

Verder gaat het bij economie over handel met het buitenland, over de inkomensverschillen tussen arm en rijk en nog veel meer. Als je benieuwd bent hoe een economie-examen eruit ziet, kun je eens kijken op www.examenblad.nl. Met een EM-profiel kun je natuurlijk economie gaan studeren, maar in ieder geval kun je later altijd de economiepagina van de krant en al het economische nieuws in de media volgen en begrijpen. Ook met een NG of een NT-profiel, kun je economie als keuze-examenvak kiezen. Als je economie kiest met een CM-profiel, is het wel verstandig om ook wiskunde-A te kiezen. In het bedrijfsleven en bij de overheid kom je economen op veel plaatsen tegen.
Je kunt als je economie hebt gestudeerd zelfs economieleraar worden. Geweldig toch?