
Kijken en vastleggen
Om dit beter te kunnen begrijpen, moet je beter om je heen kijken en wanneer je het hebt gezien moet je het ook kunnen vastleggen in tekeningen, beschrijvingen, foto’s e.d. Allemaal technieken die je bij biologie in de eerste klas leert. Ook leer je omgaan met materiaal als een loep, een microscoop, allerlei levende wezens, en noem maar op. Door het kijken door de lens van een loep, binoculair of microscoop gaat er werkelijk een nieuwe wereld voor je open. Je kunt zo allerlei levende wezens bekijken die je met het blote oog nog nooit hebt gezien. Deze micro wereld zit vol verrassingen.
Je lichaam
In de tweede klas kom je alles te weten over de werking van je eigen lichaam. Waarom moet ik goed en gezond eten? Waarom haal ik adem? En waarom heb ik zoveel bloed? Na al die kennis ga je met meer respect naar je eigen lichaam kijken. Ook kun je het tweede jaar je kooktalent ontwikkelen door mee te doen aan onze kookwedstrijd, genaamd Grenzeloos Lekker waar leuke prijzen te winnen zijn.


DNA
In de derde klas leer je waarom je zoveel op je ouders lijkt. Hoe zit dat nu eigenlijk? Weet je al hoe je eigen DNA eruit ziet? Daar gaan we achter komen in een practicum. Je krijgt het zelfs mee aan een ketting. Maar hoe zit het nu met onze voorouders? Hoe hebben zij de moeilijke tijden kunnen doorstaan en hoe zijn we geworden zoals we nu zijn?
Onderzoek
In de bovenbouw, wanneer je echt voor biologie hebt gekozen, ga je dieper in op de kennis die je in de onderbouw hebt opgedaan. Zo wordt je voorbereid op een vervolgstudie in het HBO of universiteit. Natuurlijk is het als bioloog heel leuk om veel onderzoek te doen in het veld. Zo ga je levende wezens bestuderen rond Amsterdam, naar Artis voor diverse onderzoeken, naar de Hortus, e.d. In de bovenbouw gaan we zelfs naar Texel.
Er is dus volop te beleven bij biologie op het HLZ!
