Door Maaike Jacobs, docent Nederlands
Al een tijd verdiepte U2 zich in het thema reizen en daarom kon een bezoek aan het Scheepvaartmuseum als afsluiting van dit project niet uitblijven. Twee enthousiaste gidsen leidden de klas door het museum en via allerlei interactieve opdrachten leerden onze U2’ers over verleden en heden. Zo moesten de leerlingen onder andere verschillende landkaarten bestuderen en de historische relatie van betreffend land met Nederland onderzoeken. Grappig detail was te zien hoe de landkaarten afhankelijk van het perspectief van de opdrachtgever van de huidige landkaarten verschillen. Vervolgens mochten de leerlingen hun vondsten zelf presenteren. Verrassende vondsten die werden genoemd waren dat de WIC ook een deel van Brazilië in haar bezit had en dat de VOC lange tijd het monopolie had op handel met Japan.
Natuurlijk werd ook de replica van de Amsterdam (het VOC-schip dat overigens nooit op zijn bestemming aankwam, daar het na 10 dagen op zee al strandde voor de kust van Hastinx in Zuid- Engeland) bezocht en daar werd via een rollenspel met onze leerlingen als respectievelijk zeeman die een overtreding had begaan, beul en chirurgijn ‘semi-pijnlijk’ duidelijk waar de uitdrukkingen voor paal staan, kielhalen en driemaal is scheepsrecht vandaan komen. De leerlingen waanden zich even zeventiende-eeuwse zeelieden en gruwden van de gruttenpap: je kon beter een welgestelde passagier zijn die meereisde aan boord van de VOC, want dan had je het voorrecht een mals kippetje of vers stuk schaap te verorberen. De schrille contrasten tussen bemanning, vaak jonge jongens zo van straat, uit gevangenis of weeshuis geplukt en rijke passagiers werden levendig zichtbaar door de slaapvertrekken en voorgeschotelde maaltijden. Het beste wat je kon doen om hogerop te komen, was niet doodgaan, werd ons verteld. Maar dat was zo makkelijk nog niet met een verre reis naar de oost in het verschiet op een schip waar hygiëne en vitamines ver te zoeken waren. Veel jongens haalden hun eindbestemming daardoor niet en een zeemansgraf was de laatste eer die hun toekwam.
Zo leerde U2 weer een hoop bij op deze leerzame middag in het Scheepvaartmuseum. Wat de leerlingen er zelf van vonden is te lezen in onderstaand verslag van Reinier uit U2A
Verslag Nederlands Scheepsvaartmuseum
Door Reinier U2A
We moesten na de toets van de toetsweek meteen op de fiets stappen, om naar Amsterdam-Oost te fietsen. Sommigen gingen meteen, anderen stopten nog even bij de kebabzaak of de Albert Heijn. We waren (bijna) allemaal op tijd, en toen konden we bijna allemaal beginnen. We liepen door de kamers van het museum, waar allemaal interessante kaarten hingen van Oost-Indië, West-Indië, Siam, en alle andere landen waar Nederland vroeger mee te maken had. We mochten even rondkijken en we leerden van alles over verhalen van vroeger, de landen onderling, de schepen en hoe ze zich vroeger oriënteerden via de oceanen. Daarna gingen we naar het schip, dat een replica is van de Amsterdam, dat in 1748 gebouwd is. We leerden hoe de zeemannen te werk gingen, hoe alles er uit zag van binnen, wat ze vroeger aten aan boord, hoe de kapitein en zijn vrouw het hadden, hoe de taken verdeeld waren enzovoorts. Het was super leuk, en ook nog eens behoorlijk leerzaam. Het is een beetje net als in de geschiedenisles, maar dan in het echt!