Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

U2 naar het Scheepsvaartmuseum

Vorige week vrijdag ging U2 naar het Scheepsvaartsmuseum.
Hieronder is het verslag te lezen van Lucas

Hallo, ik ben Lucas en ik ga het hebben over het uitje naar het Scheepvaartmuseum, waar we met U2A naar toe gingen. Tristan, Bento,Youri, Kalle,Mingus en ik gingen erheen met de bus,tram en metro. In het museum aangekomen, hebben we eerst het mooie plafond op de binnenplaats bewonderd. Als je goed kijkt zie je dat het kompaslijnen zijn. Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in het oude pakhuis van de marine uit 1656. Dat wordt ook wel ´s lands Zeemagazijn genoemd.

Voordat we onze rondtocht door het museum begonnen werden we in twee groepen gesplitst. Een groep ging mee met mevrouw Jacobs, de andere groep waar ik in zat ging mee met meneer de Haan. De reden dat we naar het Scheepvaartmuseum gingen was dat we in deze periode het thema ´reizen´ behandelen. En varen rond de wereld waar het in het museum over gaat heeft daar natuurlijk alles mee te maken.

Het leukste gedeelte was het VOC-schip met de hangmatten er in. Dit schip heet de Amsterdam en is nagebouwd op basis van gegevens van scheepsarcheologen die het wrak van de echte Amsterdam gevonden hebben bij de Engelse plaats Hastings. Het schip heeft een heel erg mooi boegbeeld, in de vorm van een leeuw.  De kanonnen aan boord zijn ook indrukwekkend en leuk, want je kan ze ‘afschieten’. De VOC-schepen vervoerden hele kostbare lading die natuurlijk geroofd kon worden door vijanden onderweg, daarom waren ze bewapend. Onderin het schip zie je ook nog allemaal kratten waar de lading in vervoerd werd en je krijgt een idee over welke lading er vervoerd werd: specerijen, porselein, thee, zijde en textiel. Naast de hangmatten waar de bemanningsleden sliepen is er ook nog een kajuit waar de kapitein sliep. Die had het een stuk luxer en kreeg ook beter te eten.

Wat ook een heel leuk onderdeel van ons bezoek was, was dat

Tristan,Bento en ik moesten proberen een Chinees bord te verkopen aan de anderen in onze groep, En we gingen naar een schilderij kijken van een zeeslag tussen Spanje en Nederland. Je moest daar vertellen wat je precies zag op het schilderij. Je zag de vloten van beide landen tegen elkaar optrekken, met veel kanongebulder. Het lijkt me helemaal niks om aan zo’n zeeslag te moeten deelnemen. Als je niet geraakt wordt door de kanonskogels of door het rondvliegende hout, val je in zee. Volgens mij konden mensen in die tijd ook niet goed zwemmen, dus ik denk dat je dan ook snel dood ging.

Ik vond het een heel erg leuk uitje en hoop dat we dit soort dingen vaker gaan doen. In een museum leer je veel en ook nog op een leuke manier.   Misschien kunnen we de volgende keer naar NEMO ?