Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Toneelbezoek V4 en H4 aan het Crea theater

De klucht van de molenaar door Theatergroep DE KALE

‘’t Kan verkeeren!’

Woensdag 31 oktober zijn enkele docenten van de sectie Nederlands op stap geweest met de leerlingen van H4 en V4 en wel naar een theater midden in het UvA-complex, het CREA theater. ’s Ochtends was V4 daar op bezoek en ’s middags H4. We gingen naar het stuk De klucht van de molenaar van G.A. Bredero. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Bredero overleed; in het kader hiervan worden allerlei voorstellingen en activiteiten georganiseerd.

We zijn vaste klant van het CREA theater, jaarlijks bezoeken we daar toneelgroep De kale. Dit toneelgezelschap voert toneelstukken op van G.A. Bredero en P. C. Hooft. Het bijzondere is dat de acteurs de stukken opvoeren in de oorspronkelijke taal, het Middelnederlands. Wat ook erg prettig is, is dat we het theater(tje) voor onszelf hebben. Onze leerlingen zijn op dat moment de enige gasten. Altijd komen we  in het café wel een oud-leerling tegen, leuke bijkomstigheid.

Om de leerlingen goed voor te bereiden, lezen we  de tekst klassikaal, met een rolverdeling, weliswaar in het modern Nederlands.  Vooral als het een tekst van Bredero betreft, is de hilariteit vaak groot; allerlei verleidingstactieken passeren de revue en mooie en nog steeds bekende gezegdes uit die tijd worden met flair verwoord.

Deze keer gingen we naar De klucht van de molenaar.  Een jolig, boertig stuk van Bredero, met als motto’s: ‘Al siet men de luy, men kentse daarom niet’,  ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’ en natuurlijk ‘Het kan verkeeren.” De acteurs speelden met passie, de kluchtige verleidingskunsten van Slimme Piet werd flink aangedikt.  Ondanks het gegeven dat het stuk werd gespeeld in het zestiende-eeuwse Nederlands, was het blijkbaar begrijpelijk genoeg, want de lachsalvo’s klonken door de zaal, gelukkig op de juiste momenten.

Het was leuk en inspirerend de leerlingen te zien genieten van een stuk dat ze uit zichzelf niet zo snel zouden opzoeken. Te midden van de studenten nog wat bestellen in het CREA café, is ook wel stoer als je nog op de middelbare school zit. Een kijkje in het voorland voor V4.

Wij, de docenten, zien uit naar volgend jaar. Dan staat De Spaanschen Brabander op het programma.

We houden deze culturele uitjes erin!