Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Reanimatielessen leerjaar 2

Vorige week hebben alle tweedeklassers reanimatielessen gehad. De lessen werden verzorgd door docenten van het HLZ die zijn geschoold en gecertificeerd om dit onderwijsprogramma aan bieden. Hieronder een verslag van Mats en David uit U2A met hun ervaringen

Reanimatie:

Afgelopen week hebben wij met de klas een reanimatiecursus gehad. Wat doe je eigenlijk als iemand ineens een hartstilstand krijgt? Dat hebben we in deze lessen geleerd.

Wat is reanimeren eigenlijk? Door te reanimeren neem jij de taak van het hart over. Je zorgt er handmatig voor dat er toch nog bloed wordt rondgepompt en dus ook dat er zuurstof bij de belangrijke organen terecht komt. Met mond-op-mond beademing zorg je dat er ook daadwerkelijk voldoende zuurstof kan worden rondgepompt.

De eerste les was op dinsdagmiddag en werd gegeven door gymdocenten. Hierin leerden we wat je moet doen in zo’n situatie. Is het veilig, bewustzijn checken, 112 bellen, het hele stappenplan voordat het reanimeren zelf begint. Na deze theorie mochten we zo’n situatie gaan naspelen op een pop. Daarna kregen we meer uitleg over het reanimeren zelf. Wist jij dat het reanimeren op het ritme moet van het liedje ‘’Stayin’ Alive’’? Alle dingen zijn we te weten gekomen. Toen was het tijd voor de praktijk. We konden de pop verbinden met een app waarop je precies kon zien of het ritme, de diepte van de compressies en de mond-op-mond beademing goed waren.

De volgende les was op donderdagochtend. In deze cursus hebben we de voorgaande theorie herhaald en weer twee nieuwe dingen geleerd. Namelijk: het werken met een AED en hoe je een stabiele zijligging kan toepassen. Een AED is een apparaat dat een elektrische schok geeft op het moment dat het slachtoffer een ernstige hartritmestoornis heeft. De schok zorgt ervoor dat het hart een corrigerende schok krijgt waardoor het oorspronkelijke hartritme hopelijk weer terugkeert. De stabiele zijligging is een positie waarin iemand wordt gelegd als de persoon wel een ademhaling en een hartritme heeft, maar buiten bewustzijn is. Arm strekken, high five, knie buigen en rollen. Als allerlaatste onderdeel hebben we nog even een uitleg gekregen over de Heimlich-greep. Dit is een manier waarop je voedsel uit de luchtpijp kan duwen op het moment dat iemand stikt. Dit mochten we echter niet oefenen, aangezien het nare gevolgen kan hebben.

Zelf vonden we het heel erg leerzaam en nuttig. Je weet maar nooit in wat voor situaties je belandt.