Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Leestip: Piratenzoon

❗️TIP❗️Lezen jullie ook weleens een boek? Hier een leestip met recensie over het boek Piratenzoon van Rob Ruggenberg, geschreven door Tristan uit klas 2. Veel leesplezier!

Bommen, kanonnen of geweren. In dit verslag zul je een recensie over het boek Piratenzoon van Rob Ruggenberg vinden. Het boek werd uitgegeven op 27 oktober 2017 door Querido. Ik heb dit boek gelezen, omdat het mij een heel leuk boek leek. Het boek gaat over een jongen genaamd Zaïn. Hij woont in een stadje in Marokko genaamd Salee. In het boek krijg je een kijkje in het leven van Zaïn dat heel gewoon lijkt, maar dan…

Zaïn is een normale jongen levend in Salee. Hij woont in huis bij de vrouwen van zijn vader waaronder zijn moeder en slaven. Eigenlijk woont z’n vader er ook maar die is meestal op zee, hij is een piraat. Zijn vader had zijn moeder ooit ontmoet op een Nederlands schip dat hij gekaapt had. Hij had haar zwanger gemaakt van Zaïn. Thuis voelde zij zich buitengesloten omdat ze geen Marokkaanse/ Turkse achtergrond had en stiekem christelijk was. Zaïn deed het goed op de Koranschool, hij had daar namelijk als jongste ooit de Koran uit zijn hoofd geleerd. Daarom kreeg hij een aanbod van zijn meester Cemal. Hij zou naar een grote Koranschool in Istanbul mogen. Alles zou geregeld zijn en hij zou zijn vader ook weer zien. Samen met een andere jongen uit het stadje, Ghalib, twee broertjes uit Agadir en Ibrahim.

Ze vertrokken met een klein bootje van Marokko naar Istanbul. De tocht ging niet zo snel, en Zaïn had nog niet echt vrienden. Ook moest Zaïn slapen naast Ghalib, de jongen uit het dorp die hem echt niet mocht. Op een dag ging het fout, het weer sloeg om, en daarom voeren ze langs de kust omdat het op het grote water te gevaarlijk was. Maar op een gegeven moment zagen ze een supergroot schip! Het waren de Spanjaarden! Toen had Zaïn  door dat ze gekaapt gingen worden.

Vanaf dat moment wordt het een grote chaos voor Zaïn en beleeft hij allemaal avonturen.   Uiteindelijk komt hij zelfs in Nederland, het land van zijn moeder!

Ik vind dat Rob Ruggenberg met dit boek een echte masterpiece heeft geschreven. Ik ben echt totaal geen leesliefhebber, ik doe veel liever iets anders in mijn vrijetijd dan een boek lezen! Maar dit is echt de moeite waard om je beeldschermen, PlayStation of wat dan ook aan de kant te schuiven en naar de dichtstbijzijnde boekhandel of bibliotheek te rennen! Het is zo’n mooi boek, je kan je heel goed inbeelden in wat voor wereld Zaïn zich bevindt. Het is goed geschreven en geen moment saai! Ik zou dit zeker aanraden voor de leeftijd 11-15, daarboven zou ik het ook nog wel voor willen aanraden hoor. Op internet is het boek goed te bestellen, maar ik heb het boek gewoon in de plaatselijke boekhandel gekocht.

Hierboven heb je een korte samenvatting gelezen (wil je weten hoe het boek verder loopt dan moet je het zelf maar gaan lezen want dit is pas het begin). Mijn conclusie van het boek is dat het een geweldig boek is en een echte aanrader. Zat je eraan te denken om het boek te kopen voor jezelf of iemand anders, gewoon doen, want ik kan mij niet voorstellen dat iemand het niet leuk zou vinden.