Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Leerjaar 3 op excursie naar Brussel

Excursion à Bruxelles: une journée pluvieuse dans la capitale de l’Europe

De regen komt met bakken naar beneden vallen als we op 7 maart ’s ochtends verzamelen bij school voor vertrek naar Brussel. Iedereen is keurig op tijd waardoor we met meer dan 100 reizigers ruim voor 8.00 kunnen vertrekken.

We hebben een zeer voorspoedige busreis waardoor we tegen 11.00 in het hart van de hoofdstad van Europa aankomen. In het Parlamentarium, het informatiecentrum over Europa, maken de leerlingen opdrachten over diverse lidstaten en komen ze spelenderwijs meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van de EU.

Een groep U3A-leerlingen heeft met hun mentor een rendez-vous met een assistent van een lid van het Europees Parlement. De leerlingen stellen openlijk vragen en zijn achteraf heel enthousiast over dit bezoek.

Na de lunch gaan de leerlingen in vier grote groepen uiteen. De U3A leerlingen maken een flinke voettocht naar het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark. Een kleinere groep bezoekt Mixity 183, een interactieve tijdelijke tentoonstelling over de multiculturele diversiteit en de ontstaansgeschiedenis van Brussel. De derde groep begint eerst aan de speurtocht op en rondom de Grote Markt en zal later het Museum van het beeldverhaal bezoeken dat gevestigd is in een prachtig art nouveau pand. De vierde groep bezoekt het Magritte Museum gelegen in het Museum van de schone kunsten aan het Koningsplein.

Wind, regen, zon, de hemel stuurt alles op ons af als we in kleinere groepen de gebouwen op en rondom de Grote Markt bekijken, de architectuur beschrijven, hoogtes inschatten, Franse straatnamen vertalen en één van de bekendste striphelden van België, Tintin, levensgroot ontmoeten.

De speurtocht eindigt bij de kleinste en meest bekende inwoner van Brussel die naakt en onverstoord in de zeikende regen doorgaat met zijn schone taak. De warme wafel met suiker die de leerlingen als beloning ontvangen, is meer dan welkom.

Het laatste programma onderdeel is het meest geliefde bij de leerlingen: het diner op eigen gelegenheid. Friet en pizza zijn natuurlijk de favoriete gerechten. De docenten eten als vanouds Belgische traditionele gerechten (stoofvlees, kip, loof en garnalenkroketjes) in een restaurantje gelegen aan de Grote Markt.

Gelukkig zijn uiteindelijk alle bijna 100 leerlingen op tijd op de Grote Markt en kunnen we strak volgens planning om 19.00 de terugreis beginnen.

De eerste bus bereikt het HLZ keurig om 22uur, de tweede bus krijgt bij Antwerpen een lekke band wat leidt tot een vertraging van uiteindelijk 2 uur. Dat is met 50 leerlingen in een bus zonder airco een ware beproeving.

Op 14 maart is de tweede groep naar Brussel afgereisd. Ze hebben ondanks het winderige en vooral ook natte weer een prima reis en excursie gehad.

Namens de sectie Frans wil ik alle begeleiders en alle andere collega’s die deze excursie mogelijk hebben gemaakt hartelijk bedanken.

COS