Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Hortus Botanicus, een bijzondere tuin vol met planten

Hortus Botanicus, een bijzondere tuin vol met planten

Woensdag 21 en donderdag 22 oktober hebben alle leerlingen van de eerste klas een bezoekje mogen brengen aan de Hortus, op een steenworp afstand van Artis.

De meeste leerlingen waren er nog nooit geweest en zo konden ze bijzondere planten zien en bewonderen. Planten zijn niet direct hip of cool, ze komen niet bij je op schoot liggen, brengen zelden enge ziektes over, doen ingewikkelde dingen met kooldioxide, smaken vies bij het eten (spruiten, bieten!!!) en ze worden nooit besprongen door Freek Vonk.

De sectie biologie is in deze periode van het jaar druk doende met de planten en hun belang voor de mensen. Om planten anders te beleven dan uit het lesboek, sturen we de leerlingen met lesbrieven de botanische tuin in en laten ze werken aan “Nuttige planten” en “Bomen”. De leerlingen zien dan het verschil van planten in de buitentuin maar ook in de warme kassen. Want hier in Nederland groeien toch echt andere planten dan in de tropen of de woestijnen. Ook zien ze waar we planten voor gebruiken: als medicijn, als kleurstof, als smaakstof, voor kleding, als specerij, enz.

De leerlingen hadden er wel zin in en liepen kriskras door de botanische tuin, maar ook van kas naar kas. Op zoek naar die ene plant en wat voor nut heeft deze? Stinkende gouwe… tegen wratten. Katoenpluis… voor transport van zaad. Bananenboom… gewoon voor lekkere vruchten.

Zo maar een paar wetenswaardigheden die onze eersteklassers te weten zijn gekomen. Niet alleen de leerlingen waren goed bezig ook de collega’s van andere vakken en stagiaires zijn weer wat wijzer geworden.

Sectie Biologie