Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Het HLZ in de Alpen!

Het HLZ in de Alpen!

Een skireis organiseren voor leerlingen van het HLZ was iets wat al lang op ons wensenlijstje stond. Na aanvankelijke scepsis gaf Wilfred begin oktober groen licht.

De voorwaarden waren wel dat het in de vakantie moest zijn, dus dat het niet ten koste van lestijd ging en dat de reis vooral gericht moest zijn op leerlingen die nooit eerder hadden geskied. Jack schoof al snel aan om mee te organiseren. We konden maximaal 40 leerlingen meenemen en 4 docenten. Een maand later was het rond. In januari werden skischoenen en helmen gepast op school, Emiel regelde een blijvend  aandenken in de enige echte HLZ-skimuts en daar gingen we dan, op woensdag 19 februari om 18.00 uur met een bus vol leerlingen uit 3, 4, 5 havo en vwo naar Sankt Johan im Pongau. De volgende ochtend kwamen we om 07.00 uur aan. Een beetje witjes kwamen ze uit de bus, anderhalf uur later stonden ze op de piste…

En wat was het leuk! We hebben drie dagen geskied en gesnowboard. De beginners (meer dan de helft van de groep) en licht-gevorderden kregen les van meegereisde skileraren, de ervaren skiërs skieden onder begeleiding van ons docenten.  Iedere dag moest een van de leerlingen de route bepalen. Heel bijzonder om te zien wie er dan de leiding neemt in zo’n groep. De beginners maakten ontzettend snel vorderingen. Na drie dagen ging een aantal al van de rode en zelfs de zwarte piste af. Ook buiten de piste was het erg gezellig. De leerlingen hadden het onderling leuk en in onze jeugdherberg zaten meer groepen waarmee goed geïntegreerd werd met potjes voetbal in de belendende sporthal. ’s Avonds werden er spelletjes gedaan en een mooie fakkel-wandeltocht door het besneeuwde landschap. Die avond was het zo helder, dat de Grote en Kleine Beer goed te zien waren.

Vooraf hadden we uiteraard goede afspraken gemaakt met de leerlingen, maar het kan soms best ingewikkeld worden: hoe ‘streng’ moet je zijn in een vakantiereis? We hadden niet verwacht dat het zo soepel en makkelijk zou gaan. Wij als docenten hadden echt een vakantiegevoel. Het weer hielp daar ook aan mee. Nog voor het einde van de week werd al gevraagd of we volgend jaar weer gaan. Wat ons betreft is een nieuwe traditie geboren.

Emiel, Jack, Joke, Karlot, Michael en Louki

 

Ik vond de skitrip met school echt één van de beste skivakanties die ik heb gehad! Alles was erg goed geregeld: het verblijf was top en de skiverhuur vooraf verliep ook soepel. Veel leerlingen zeiden tegen mij: oh… ga je met school skiën, dat is toch helemaal niet leuk? Maar ik vond het juist heel leuk! Omdat je met mensen op reis gaat die je goed kent en als dat niet zo is, kan je ze makkelijk leren kennen! Als je al vaker bent gaan skiën, kom je in een groep met een aantal leraren van school. Dit had ik ook en dat was echt heel erg gezellig. Ik had van de leerlingen in lesjes ook veel leuke verhalen gehoord en dat ze echt heel erg enthousiast waren! Ik raad de skitrip echt aan en ik ben ook blij dat ik het heb kunnen meemaken!

Dana Bulters, V4

 

Woensdagmiddag begon onze reis naar Oostenrijk. We verzamelden om 5 uur op school om vervolgens om half 6 te vertrekken. Nadat iedereen zijn plekje had gevonden in de bus, schoof de buschauffeur een hele grote hot dog naar binnen. Toen die op was konden we echt vertrekken. Na 4,5 uur rijden hadden we de eerste stop. Om kwart voor 2 in de nacht hadden we weer een stop. Die duurde een uur. Kun je nagaan, je wordt wakker en kunt dan een uur gaan hangen op een leeg tankstation. Daarna werd er door niemand meer geslapen. Dus de volgende dag stond iedereen om half 9 op de piste met een half uur slaap. Toch is iedereen de dag heel goed doorgekomen. ‘s Avonds konden we voetbal (Ajax) kijken. Dat was zo dramatisch dat we zelf maar zijn gaan voetballen tegen een school uit Zwolle en een school uit Engeland. Om half 11 ging iedereen toch wel naar bed toe. De tweede dag ging de wekker om 7 uur. Hierdoor hadden we een lekker lange dag op de piste.

Om 8 uur in de avond was er een fakkeltocht. Met een klein lesje sterrenkunde tussendoor. Iedereen kan nu de Grote Beer en nog belangrijker, de Tijger vinden. De avond werd afgesloten met een feestje op het balkon. De huisbaas vond het echter niet zo leuk. De volgende ochtend werd alles ingepakt en klaargemaakt voor vertrek. We stonden om half 9 op de piste weer en dit was een zonovergoten dag. Gelukkig kon iedereen wel slapen op de terugweg en we kwam om 7 uur aan in Amsterdam.

Al met al een hele geslaagde reis waar je docenten ook van een andere kant leert kennen.

 

Tiberius Wildeboer, havo4