Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Het HLZ gaat naar de Verenigde Naties

Terwijl de Verenigde Staten ogenschijnlijk steeds minder verenigd worden en het land van de onbegrensde mogelijkheden zich op haar grenzen stukbijt en helemaal van ‘Yes we can’ naar ‘No I did not, it’s a witch hunt’ opschoof, bereidt het HLZ -team grenzeloos leren zich onverstoorbaar voor op een zeer bijzondere trip naar New York komende week.

Michael Cohen en Paul Manafort, voormalige kompanen van de ‘leader of the free world’, hebben aan hun loyaliteit en eergevoel de brui gegeven om zelf te ontkomen aan de lange arm van de wet en schieten momenteel met scherp op hun president in de slangenkuil van Washington en de chaos die het witte huis omgeeft.

Maar New York is “different cook”, in de woorden van Louis van Gaal. New York is the Big Apple, the city that never sleeps, King of the world, Top op the Hill, en het is bovenal de stad waar in 1951 de Verenigde Naties aan de East River in een statig en markant gebouw haar hoofdkantoor heeft geopend omdat het de stad is die het meest op aarde verenigde verscheidenheid in vrijheid kent. Buiten Amsterdam gerekend, zullen sommigen wellicht denken. Dat is ook niet zo gek, want het is ook eigenlijk ‘onze stad’, Nieuw-Amsterdam, in 1626 voor een hoeveelheid snuisterijen van ‘de wilden’ gekocht. Volgens Russell Shorto in The Island at the Centre of the World zijn de Amsterdamse wortels van New York zelfs niet toevallig een factor in de culturele status aparte van de stad in het Amerikaanse maatschappelijke landschap. Amsterdammer van Gaals woorden ‘hit the nail on its head’.

Trump mag in zijn torens en witte bastions oreren wat hij wil over plausible deniability of climate change en het Parijs akkoord door de shredder halen, maar in staten als New York en de Verenigde Naties zelf is het helder dat de mensheid en onze aarde voor fundamentele problemen staat en dat internationale samenwerking nodig is om daar antwoord op te geven.

Voor die internationale benadering is onze school uitgenodigd om een delegatie van 8 leerlingen en 2 docenten naar dat markante gebouw te sturen om in die beroemde grote vergaderzaal met jongeren van over de hele wereld te praten en na te denken over een belangrijk onderdeel van de zogenaamde Millenium Development Goals (MDG) van de VN, te weten: the water crisis.

Het is de uitdrukkelijke bedoeling van de Verenigde Naties om invloed uit te oefenen en bewustzijn te creëren en het is daarom belangrijk dat niet alleen vertegenwoordigers van regeringen en regeringsleiders, NGOs en lobbyisten zich laten horen op dit podium maar ook jongeren betrokken worden na te denken en mee te praten over de wereld van vandaag en morgen.

Dat doen zij door elk jaar congressen te organiseren op vele plekken in de wereld waar jongeren van over de hele wereld naar toekomen. Dankzij Pom van Campen uit V5, die een kennis heeft werken bij de VN, zijn wij dit jaar dus in de gelegenheid om ook aan zo’n conferentie bij te dragen. We zijn met onze leerlingen, die hiervoor gesolliciteerd hebben, bezig geweest om ons te verdiepen in het onderwerp en het eventuele Nederlandse perspectief op het probleem water dat wij bij zouden kunnen dragen.

Het is uiteraard een enorme eer dat wij mogen komen en een geweldige ervaring voor de leerlingen die meegaan. Voor iedereen die ons wil volgen; de leerlingen maken een vlog op een Instagram account over onze avonturen daar (#hlz.amsterdam), en er komt in een later stadium een korte film en verslag van wat we hebben gedaan.

FON en BNK