Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Groep 8

Speciaal voor achtste groepers hebben we de “Welkom op het HLZ” app gemaakt.
Op deze app vind je alle informatie over ons om een goeie keuze voor je middelbare school te maken.
Je kan via deze app ook met ons chatten en mailen als je vragen hebt.
Zo blijf je altijd op de hoogte van het nieuws en heb je de meeste belangrijke informatie direct bij de hand!

Ga naar: https://www.welkomophethlz.nl , klik of scan de QR-code.

Welkom bij het HLZ!

Wat leuk dat jij belangstelling hebt voor onze school. Het HLZ bestaat al 90 jaar en vele leerlingen voor jou hebben al voor onze school gekozen en er met veel plezier hun schoolcarrière beleefd. Het HLZ is een mooi oud gebouw en een traditionele school, die de afgelopen 90 jaar zeker met de tijd is meegegaan : we zijn oldschool én futureproof.
Zo hebben we twee prachtige ondergrondse gymzalen, moderne ict-voorzieningen, een vwo-richting die vernieuwd onderwijs biedt (Universalis) en bieden we sinds vorig schooljaar een nieuw vak aan: Future Media. Het HLZ is een vertrouwde plek voor een goed begin van je toekomst!

Van basisschool naar de middelbare school

Dit is een belangrijk moment in jouw leven: je kiest de komende tijd voor een nieuwe school die mede bepalend is voor jouw toekomst. Het is de school waar je een belangrijk diploma haalt, waar je nieuwe vrienden voor het leven maakt en waar jij je de komende 5 of 6 jaar prettig wilt voelen. De overstap van basisschool naar middelbare school proberen we zo klein mogelijk voor je te maken. Dat doen we door jou goed te begeleiden.

Begeleiders

Elke leerling heeft een eigen mentor als vaste begeleider. Deze mentor helpt bij de start op school, het plannen van huiswerk, geeft studietips, zorgt voor klassenactiviteiten en onderhoudt de contacten met de ouders. Daarnaast bieden wij ook kernbanduren ter extra ondersteuning. Je mentor is jouw persoonlijke coach en leert jou onder meer werken met een online HLZ-agenda.

Het rooster

In de onderbouw heb je een aaneengesloten lesrooster met zoveel mogelijk blokuren. Eén lesuur op het HLZ duurt 45 minuten, een blokuur duurt dus 90 minuten. De lessen starten om 8.30 uur en in leerjaar 1 ben je meestal om 14.30 uur uit. Dat zijn 7 lesuren per dag, maar door de blokuren heb je zo’n 4 of 5 vakken per dag.

Introductie

Wij starten het nieuwe schooljaar met een uitgebreid introductieprogramma van drie dagen. Alle eersteklassers worden dan wegwijs gemaakt in de school en in de buurt. We besteden veel aandacht aan kennismaken, de dagelijkse gang van zaken op school en in jouw klas. Hoe vul je je agenda in? Hoe worden de lessen opgebouwd en waarop moet je letten? Hoe pak je je huiswerk aan?

Future Media

Sinds 2018-2019 krijgen alle eerste klassen les in Future Media. Om jou Future Proof te maken, bieden we binnen dit vak 21st century skills en de volgende onderwerpen:
• multimedia
• vloggen en bloggen
• nieuwe media
• apps en websites bouwen
• robotica
• digitale fotografie
• programmeren

In de Future Media-lessen leren de leerlingen de nieuwe technologieën toe te passen, waarbij ze onderling en met technologie leren communiceren. Daarnaast verbindt dit vak andere activiteiten en thema’s binnen de school en zo werken we vakoverstijgend. Door de creatieve manier van onderzoeken, ontdekken en samenwerken wordt elk talent bij iedere leerling ontdekt en verder ontwikkeld.

Sinds 2018-2019 krijgen alle eerste klassen les in Future Media. Om jou Future Proof te maken, bieden we binnen dit vak 21st century skills en de volgende onderwerpen:
• multimedia
• vloggen en bloggen
• nieuwe media
• apps en websites bouwen
• robotica
• digitale fotografie
• programmeren

In de Future Media-lessen leren de leerlingen de nieuwe technologieën toe te passen, waarbij ze onderling en met technologie leren communiceren. Daarnaast verbindt dit vak andere activiteiten en thema’s binnen de school en zo werken we vakoverstijgend. Door de creatieve manier van onderzoeken, ontdekken en samenwerken wordt elk talent bij iedere leerling ontdekt en verder ontwikkeld.

Veilig

Behalve leren, is het ook belangrijk dat je je prettig en veilig voelt op school en in jouw klas. De school moet een plek zijn waar je je geaccepteerd voelt en waar naar je geluisterd wordt. En later – eenmaal geslaagd – moet school een warme en prettige herinnering zijn waar je met plezier aan kunt terugdenken. Om dat te bereiken verwachten we van al onze leerlingen een houding die dat mogelijk maakt. Dat wil zeggen: inzet en motivatie, het nemen van verantwoordelijkheid, ruimte voor elkaar en respectvol gedrag.

Begeleiding

Het HLZ biedt kernbanduren aan met extra ondersteuning voor wie dat nodig heeft. Naast jouw mentor, zijn er voor elke eerste klas vier coaches. Dit zijn leerlingen uit de bovenbouw die het belangrijk vinden dat jij je snel thuis voelt op school. Begin september gaan we met alle leerlingen uit leerjaar 1 en de coaches op introductiekamp naar Heino. Daar maak je uitgebreid kennis met jouw klas en de leerlingen uit alle andere eerste klassen. Daarna voel je je helemaal thuis op het HLZ

Brugklascoach

“Ik werd persoonlijk gevraagd brugklascoach te worden omdat “ik sociaal aangelegd ben.” Na zo’n compliment is het moeilijk om nee te zeggen en het bleek een goede keus te zijn! Dit is nu mijn 2e jaar als coach en ik heb veel leuke momenten meegemaakt. Ik probeer de nieuwkomers zich zo veel mogelijk thuis te laten voelen op hun nieuwe school. Dit doen ze trouwens zelf ook voor een deel, door hun grote enthousiasme!”

Leren leren

In de brugklas besteden we veel aandacht aan het ‘leren leren’. Zoals: het plannen en maken van huiswerk, samenvattingen maken, je voorbereiden op de toetsen van verschillende vakken. Je leert deze ‘studievaardigheden’ tijdens de mentorles. Natuurlijk helpen ook de docenten van de verschillende vakken jou hoe je voor hun vak moet leren.

Sport

We zijn heel blij met onze prachtige gymzalen. Ze bevinden zich onder de grond, onder de binnenplaats van de school. Sport neemt een belangrijke plaats in op het HLZ. In de Apollohal, maar ook buiten, bijvoorbeeld op de nieuwe velden van Arsenal aan het IJsbaanpad, wordt gesport. In klas 1 en 2 ga je in de winter schaatsen op de Jaap Edenbaan. In de hogere klassen roeien de leerlingen op de Amstel in een achtje of viertje, klimmen in een echte klimhal of boksen in het USC. Jaarlijks zijn er sportdagen en sport- wedstrijden zoals een hockey-, badminton- of basketbaltoernooi in de Apollohal of een ander sportcentrum. Befaamd is het HLZ hockeyteam: steevast de eerste of tweede prijs bij het nationale scholierentoernooi.

Grenzeloos leren

Jouw gevoel voor het mooie willen we graag stimuleren. We besteden daarom op het HLZ veel aandacht aan kunst en cultuur. Dat blijkt onder meer uit de keuzemogelijkheden voor eindexamenvakken als tekenen en kunstbeschouwing. En natuurlijk uit de excursies naar museum en theater. In de onderbouw bezoek je het NEMO, Tropenmuseum, Paleis op de Dam, Rozentheater en de Stadsschouwburg. We profiteren zo veel mogelijk van de mooie stad waarin we wonen! In klas 3 ga je op excursie naar Brussel en bezoek je het Europees Parlement. In de bovenbouw zijn er studiereizen naar diverse Europese steden. Er zijn ook internationale uitwisselingen met een school in Duitsland en een school in Frankrijk.

Talenten

Wij vinden het belangrijk dat je op school jouw talenten zoveel mogelijk ontdekt en ontwikkelt. Daarom bieden wij verschillende mogelijkheden aan. Een greep uit wat we onze leerlingen in leerjaar 1 allemaal bieden:

Cultureel kerstcafé: Onder leiding van onze docent muziek wordt er een ware kerstshow georganiseerd en ten gehore gebracht door onze eersteklassers. In de wandelgangen wordt altijd gezegd dat dit hoogtepunten zijn in het schooljaar.

Talentenfestival: Eén keer per jaar is er op school een open podium voor iedereen die zijn talent wil showen (zang, dans, theater, cabaret, poëzie, verhalen, etc.)

Filmclub: Houd je van film, geluid, monteren, interviewen, dan kun je terecht bij de filmclub.

Bereikbaarheid

Het HLZ is gemakkelijk per fiets te bereiken. De brugklassers hebben hun eigen fietsenstalling. Ook per openbaar vervoer is de school goed bereikbaar via de halte Beethovenstraat / Gerrit van der Veenstraat (tram 5, 24, bus 65). Kom je uit Abcoude, Amstelveen, Baambrugge, Ouderkerk a/d Amstel of Vinkeveen? Dan rijdt ’s morgens (1x) en ’s middags (2x) een speciale schoolbus tegen gereduceerd tarief.

Neem alvast een kijkje op het HLZ en bekijk onze Virtual Tour