Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

De minister op bezoek bij debat V6!

Vrijdagochtend om 10 uur stapte Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, de aula in. De leerlingen van V6 zaten er al en wachtten met spanning op het aangekondigde bezoek.

Mevrouw Ollongren nam plaats en luisterde aandachtig naar zes leerlingen die beurtelings met concentratie hun vuurdoop trotseerden met het debatteren voor publiek met een minister erbij, in de aula. Het was een oefening voor het SE 3: debatteren over een opgegeven stelling in een voorgeschreven rol, ofwel het examen Nederlands spreekvaardigheid.

Het debat verliep aardig, af en toe erg vlot en dan waren we weer even in een oefenstadium beland. Mevrouw Ollongren maakte aantekeningen en gaf na afloop zeer bruikbaar commentaar: bedenk pakkende oneliners, hou het persoonlijk bij de aandachtstrekkers, zorg voor een duidelijke structuur, spreek tussendoor het publiek aan, waardoor je het aan je bindt, let op je lichaamstaal: die moet passen bij wat je zegt.

Na afloop stelden de zesdeklassers nog wat vragen die de minister met enthousiasme beantwoordde. We kwamen onder andere te weten dat ze via de studie economie, gekozen omdat die nuttig was, toch voor haar passie, de studie geschiedenis gekozen had. Uiteindelijk wilde ze maatschappelijk relevant werk doen en kwam ze in de politiek terecht. Haar boodschap was: volg je hart bij de keuze voor een studie en een carrière.

Het was een levendig en leerzaam intermezzo in het serieuze curriculum Nederlands van V6, een welkome blik in de echte wereld. De politieke wereld kwam even binnen.

Wij zijn blij dat de moeder van Skipper en Pjotr zo makkelijk en enthousiast bereid was een tip van de sluier van deze wereld op te lichten voor onze zesdeklassers!

ORS en LIV