Week in Amsterdam:
Raaf, Kiran en Sophie zijn vorige week in Amsterdam gebleven en gaan het hebben over de laatste dag van de activiteitenweek. De laatste dag zijn we in de ochtend eerst naar het Oosterpark geweest. Daar hebben we gekeken naar het slavernijmonument en De Schreeuw van Jeroen Henneman ter nagedachtenis aan Theo van Gogh. Nadat de gidsen klaar waren met vertellen over deze beelden en geschiedenis ervan, kregen wij een uurtje pauze om ergens wat te eten. Rond 12:15 moesten wij ons melden bij het Tropenmuseum. In het Tropenmuseum kregen wij een rondleiding over cultuur. We kregen verschillende culturen te zien en er werd verteld over “cultural appropriation” ook wel culturele toe-eigening genoemd. het was heel interessant en leerzaam om te zien en gehoord te krijgen. We vonden het carnaval kostuum dat aan het begin werd laten zien het indrukwekkendst.
Raaf: Raaf vond het wel interessant. Het was heel leerzaam en hij kent Amsterdam nu stukken beter. Raaf had in de ochtend wel, moeite met zijn outfit; het weer was namelijk heel speels. Hij vond zelf dat hij er uiteindelijk wel tof uitzag!! Raaf kreeg veel complimentjes erover.
Kiran: Kiran had het vooral gezellig. Hij heeft meer vrienden gemaakt en de wandeling door de Jordaan was vernieuwend. Doordat Kiran met het ov reist, kent hij oost nu velen malen beter en zal hij in de toekomst veel te zien zijn om nieuwe dingen te ontdekken. Kiran vond het eerst heel spannend, maar het ging later veel soepeler.
Sophie: Sophie vond het slavernijmonument heel mooi en interessant, maar het Namenmonument was wel het interessants voor haar. Het had wel iets langer gemogen, want Sophie vond het heel leerzaam. Vrije dagen waren niet nodig.
Conclusie
We waren eerst een beetje sceptisch over hoe deze week eruit zou gaan zien, maar het was een toffe week en het tegendeel is zeker bewezen. We willen nu nog meer van Amsterdam zelf zien en gaan op onderzoek uit. Het eerste uitje staat al gepland!
Dag 2 van de Amsterdam week
Woensdag 29 september 2021
Op woensdag 29 september begonnen wij om 9:30 in de ochtend, onze dag begon met het kijken van de film “De aanslag”. Dit is een film die gebaseerd is op het boek van Harry Mulisch. De film gaat eigenlijk over een man die een zwaar verleden had in de oorlog, en die dus steeds meer te weten komt over deze tijd. Wij vonden deze film erg interessant om de volgende redenen: je ziet hoe de oorlog impact heeft op het mensen op verschillende manieren, je ziet in de film hoe de Duitsers de Nederlanders onderdrukten en dat wantrouwen een grote rol speelde onderling in de bevolking van Nederland, ook zag je dat pas na de oorlog veel dingen duidelijk werden namelijk, dat mensen voor jarenlang met geheimen rond hebben gelopen. Dat de school de film voor de tour heeft laten zien snappen wij volledig, door de film kwamen wij in een soort setting omtrent de Tweede Wereld oorlog en daardoor maakte de tour door de Joodse buurt veel meer impact op ons en begrepen wij beter hoe serieus deze situatie was. Wij vonden meerdere dingen erg indrukwekkend tijdens deze tour, het was lastig om te beseffen hoe de mensen in de oorlog hadden geleefd, sommige verhalen zijn zo ernstig dat je bijna niet gelooft dat het is gebeurd. Wij bezochten tijdens deze dag ook het nieuwe Holocaustnamenmonument, dat is gebouwd voor alle Nederlandse joden die zijn overleden in de Tweede Wereldoorlog. Dit maakte een ontzettende indruk op ons, je staat opeens een stuk dichterbij overledenen, bij ons lieten vooral de hele jonge kinderen een impact bij ons achter, je geloofde niet dat er mensen in staat zijn om al deze onschuldige mensen te vermoorden. Een van de jongste overledenen was 2 maanden oud, ik herhaal het nog een keer, 2 maanden. Wij konden dit zelf simpelweg niet geloven. Deze indrukwekkende dag zette ons echt aan het denken, persoonlijk vonden wij deze dag de meest interessante dag van de week. Dat kwam door de combinatie van de interessante film en de goeie tour die wij hebben gekregen naar het Holocaustnamenmonument. Doordat deze 2 factoren zo naadloos op elkaar aansloten was dit een zeer interessante en een zeer leerzame dag en deze dag beloofde veel goed voor de laatste dag van de week.
Julian Abraham & Huib Mazel
Dag 3 van de Amsterdam week
Op de eerste dag, maandag, verzamelden wij om 9 uur ’s ochtends op het HLZ. We bekeken de film Kees de Jongen. Dat speelde zich af rond het einde van de 19e eeuw. Het ging over een jongen die opgroeide in de Jordaan en verliefd werd op een meisje uit een hogere klasse. Persoonlijk vonden wij het een zeer boeiende film, want wijzelf wisten weinig af van de leefomstandigheden in de Jordaan in die tijd. Ook was het leuk om voor ons bekende plekken te zien zoals de Westertoren en de Hollandsche Manege in de Vondelstraat. De film sloot aan op de wandeling die we later op de dag maakte. We verzamelden voor het Theo Thijssenmuseum in de Jordaan en we maakten onder leiding van een medewerker van het Theo Thijssenmuseum een wandeling door de Jordaan, die ging over het leven in de 19e eeuw in de Jordaan. We kwamen langs verschillende plekken die refereren naar het verleden in de Jordaan, waar de gids dan telkens een uitleg bij gaf. Het beeld van de leefomstandigheden dat we gekregen hadden door Kees de Jongen werd verduidelijkt door de goede uitleg door de aardige en enthousiaste gids. Na afloop hebben we een lekker broodje gehaald bij een van de vele lekkere broodjeszaken. Het was een leuke en leerzame dag en het beloofde veel goeds voor het verloop van de rest van de week.