Tel: (020) 662 7983  |  Brahmsstraat 7, 1077 HE Amsterdam  |  Contact  |     Magister leerlingen   |     Magister leraren

Γεια σε όλους! oftewel: Hallo allemaal!

Γεια σε όλους! oftewel: Hallo allemaal!

Dankzij de grote inzet van Mw. Fonseca voor internationalisering op het HLZ en het Erasmus+ project waar onze school aan deelneemt, waren wij niet zo lang geleden te gast op een middle school in Griekenland.

Met een Zweedse, Duitse, Franse, Italiaanse en de eerder genoemde Griekse school werken we nu voor het tweede schooljaar nauw samen om te ontdekken ‘How diversity makes us one’. HLZ leerlingen bezochten vorig schooljaar al Sicilië, Uppsala en Toulouse, ditmaal mochten wij een kijkje nemen in Evosmos, zeg maar het Amstelveen van de stad Thessaloniki.

Op zondagochtend reisden Bo (V5), Jools, Clavio, Samuel (V4), Teun, Sahara, (V3) Mila (H3) , Mw. Fonseca en Mw. Ballesteros naar Thessaloniki. Bij aankomst op het vliegveld werden wij warm welkom geheten door de gastgezinnen. De leerlingen gingen direct met hun nieuwe Griekse gezin op pad:  naar het strand, een authentiek Grieks feest, lekker lunchen, de stad verkennen en op een rondvaartboot. Dit was voor alle leerlingen toch wel de meest bijzondere ervaring: een week lang deel uitmaken van een Zuid-Europees gezin. Mede door gastvrijheid van deze gezinnen en door opdrachten die zij voor hun scrapbook moesten maken hebben zij gewerkt aan hun ontwikkeling tot wereldburger. Zo maakten zij onder andere een Greek Food Passport, hebben zij samen met hun buddy het nieuws bijgehouden, zijn zij de boodschappen gaan doen en hebben zij hun buddy en een volwassene uit het gezin onderworpen aan een diepte interview met vragen over actualiteiten.

De Grieken hadden bedacht dat wij snel ‘one’ zouden worden door middel van dans, en dat bleek ook wel te kloppen! Na een paar dagen de Griekse Zorba dans te oefenen – onder leiding van dansleraar Yorgos en de Griekse leerlingen –  hebben wij op het grote plein van Evosmos een flashmob gedaan. Lokale pers was hier zelfs bij aanwezig! De hele week werd de Zorba door alle leerlingen overal gedanst. Zie de foto’s voor een impressie.

Naast de activiteiten op school (waarvan sommige erg herkenbaar en andere zeer opmerkelijk voor onze leerlingen) hebben wij met de hele internationale groep de gelegenheid gekregen om Thessaloniki te verkennen. In deze prachtige historische stad zijn wij rondgeleid door de Griekse docenten en onze Griekse buddy’s. We hebben het oude centrum verkend, het Griekse schrift getracht te leren en het archeologisch museum, het oude kasteel, Byzantijnse & Romeinse monumenten bezocht. De laatste avond vond de feestelijke afsluiting van onze mooie week plaats in een Grieks restaurant: een diner met de hele groep en daarna een disco waar onze Nederlandse jongens nogmaals populair waren bij de Italiaanse meisjes. De volgende ochtend waren we weer vroeg op school om nu echt afscheid te nemen van onze nieuwe vrienden. Menig traantje is gevloeid.

Dit project is ontzettend waardevol. Kinderen leren veel van deze uitwisselingen op gebied van taal, tolerantie en sociale vaardigheden. Deze groep is enorm naar elkaar toegegroeid en hebben de herfstvakantie op eigen initiatief afgesloten met een Grieks etentje. Ik heb genoten van onze leerlingen door te zien hoe snel zij nieuwe vriendschappen sloten en erg zelfstandig zijn in vergelijking met leeftijdsgenoten uit andere landen. Voor mij was dit ook een bijzondere en leerzame ervaring: het is zeer interessant om met collega’s uit heel Europa te kunnen praten over goed onderwijs en ervaring en kennis uit te kunnen wisselen. In mei komen onze Erasmus vrienden naar Amsterdam voor onze mobility, je zult ze wel rond zien lopen!

Mw. Ballesteros

Klaar voor vertrek

 

De Griekse zorba dans

 

Zon, zee, plezier, maar zeker ook hard werken en veel nieuwe dingen leren!